21 C
Bitola
Sunday, July 12, 2020

Стара Битола

…некогашна Битола…Битола која ја нема…Конзулска Битола

(Ретки фотографии) Некогашната Скршена џамија во Битола

Со доаѓањето на Османлиите во Битола кон крајот на 14-ти и почетокот на 15-ти век тогашната православна црква Свети Никола е претворена во џамија...

(Фото) Воени музиканти за Божиќ во Битола 1913 година

Бабам Битола, Битола стари фотографии, Градот на Конзулите и Тера ТВ секој понеделник заедно со вас и фотографиите од Битола во минатото. На следната...

Рибарот Ванчо им подарувал риба на најсиромашните битолчани

Во предвечерието за големиот празник св.Никола 1937 г… Битолчанецот Ванчо, извор весник Политика 1937 г. Ванчо бил познат битолски рибар кој сам ги фаќал краповите...

Првите камиони од фирмата Сканија на некогашниот битолски гигант Транскоп

Првите камиони Сканија од битолското транспортно претпријатие Транскоп, заедно со нивните шофери меѓу кои се Милан Даскаловски Даскало кој е третиот по ред на...

Народниот театар во Битола (ретка фотографија)

Фотографирано од сегашен подвозник кај Кафе Портал, поранешен Краш...