БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Киниса мома на вода, мамо,
со две стомни земјени, мамо,
и два ибрика стребрени, мамо,
по тие бели друмови, мамо;

Паднала магла голема, мамо,
погреши моме друмови, мамо,
тргнала в поле широко.

Во поле студен кладенец
и на кладенец комити.
Комити пушки чистеа
и со китки ги китеа.

Во град Битола ќе одат,
тешки ќе бумби фрлаат,
конакот да го расипат,
апсанците да испуштат.

Извор “Битола, бабам Битола” проф. Филип Каваев

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here