Состојки:

400 гр брашно
1/2 коцка свеж квасец 20 g
1/2 чаша вода (млака)
2 лажици масло за јадење
1/2 лажица путер
1/2 лажичка сол

1 лажица мед
1/2 литар вода

сусам за прпелкање

Подготовка

1.Растворете го квасецот во млаката вода во вангла.
2.Додадете го брашното, солта, маслото и путерот.
3.Измешајте добро и доколку е потребно, додадете повеќе вода.
4.Замесете средно меко тесто. Оставете го тестото да се крева околу 40тина минути.
5.Поделете го тестото на 10-15 топки во зависност колку големи сакате да ви бидат ѓевречињата.

6.Исукајте го во долгнавеста форма секое топче и завиткајте го во форма на ѓеврече.
7.Во меѓувреме, ставете отприлика 500 мл вода во голем сад и оставете го да зоврие.
8.Додадете мед во водата. Варете ги ѓевречињата едно по едно или 2 одеднаш (зависи од просторот во тенџерето) околу една минута и ставајте ги на крпа да се упие малку течноста.
9.Потоа веднаш прпелкајте ги во сусам и редете ги тавче обложено со хартија за печење.
10.Се печат на 180 степени околу 40 минути, додека убаво да заруменат.

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here