БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Некогаш омилената дестинација за фамилијарниот неделски ручек и прошетката во природа на многу Битолчани, а денес само рушевина и депонија на рѓосани железа, на кои прашање е на време кога некое од децата што си играат ќе се повреди…

Револтиран сум, затоа што се сеќавам на чичкото со една рака кој го служеше највкусниот планински чај. Се сеќавам на многуте безгрижните детски денови кои ги поминувавме трчајќи на тревникот пред самиот дом. Се сеќавам на… на радост.

Револтиран сум, затоа што ова може да се случува само во Битола.

Револтиран сум, затоа што и оние малкуте што сакаја доброволно да помогнат ги запревте.

Ретко доаѓам во Битола, а уште поретко Копанки бидејќи на секое доаѓање и двете места ме исполнуваат со тага и револт.

Не ретко, на некое мое доаѓање некој познаник ќе ми речи:
– Ама признај, нигде во светот нема како дома.
– Нема пријателе, затоа никогаш не би се вратил овде.. ќе си помислам во себе… а него ќе му се насмевнам и ќе му потврдам дека е во право.

Иван Јовановски во Битолски Проблеми

еден коментар

  1. Za vakva slika sigurno deka ne e vinoven”Petre od Kanatlarci” tuku,napast na”leberki”i”skorpii”-egzemplari na aktuelnata vlast.Znaci,prvite- ideologija a vtorite,aramilok.A likot na ovoj pogore-Srce Makedonsko,ostanuva da se prevrtuva vo grobot a nie-tumruci,so navednati glavi- so pogled kon takvoto. Ama na krajot,sto e vazno?Vazno e sto e Bitola”grad na konzulite”a vo sustina grad na destrukcija,apatija i sramot kade sto komu kako ke mu tekni si stava svoe zname. A makedonskoto?Nitu za maja.

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here