Никола Зацески од Битола е дипломиран оперски пејач во Скопје, со 2 годишно искуство како Професор во Државното Музичко Училиште – Битола и ОУ Климент Охридски – Битола. Моментално живее, студира и работи во Мелбурн, Австралија.

Моментално во Австралија е познат по преработката и изведбата во живо на концертот на групата Синтезис во Мелбурн која промотивно беше објавена пред неколку дена на социјалните мрежи и YouТube.

“Чест и задоволство ми е промотивно да ја споделам со вас оваа официјална изведба и преработка на песната “Учи ме мајко, карај ме” изведена за отворањето на концертот на “Синтезис” во Мелбурн, Австралија.

Големо беше задоволството а исто така и одговорноста да се отвори еден ваков настан кога добро знаеме кој се “Синтезис” и што се имаат позади нив.
Морам да се заблагодарам до сите мои колеги и соработници, без кои ова немаше да се постигне.

Феноменалната музичка група “SonikTemple” е составена со интернационални артисти од: Македонија, Чешка, Унгарија, Италија, Франција, Англија, Австралија, Ирска, Америка, Германија, Русија.. Исто така врвни музичари во својата област: Chris Cagorovski -кларинет/кавал, Alana Hunt – виолина, Sofia Chapma – хармоника, Kirri Büchler – контрабас, Jeremy Michael – гитара, Amla Las Llama – флејта, Rafal Kaczmarek – ударни, Corey Romeo – мандолина, додека
продуцент на оваа изведба беше – Горан Вељаноски во продукциската куќа “Jim-Hut Melbourne”.

Сакам да искажам исто така една посебна благодарност до Сотир Стојчески, човекот кој беше најголемиот виновник за оваа турнеа на “Синтезис” во Австралија со кои поминавме еден преубав концерт и преубаво време сите заедно.

Во овој момент сакам со вас да споделам една вест која има преголемо значење за мене, а тоа е соработката со Николче Мицевски кој исто така соработува со Каролина и Нехт Тајм. Заедно со него во моментов работиме на мојот прв албум, каде за неколку месеци очекувајте ја и мојата прва песна.

Покрај овој проект Никола работи и на албум со професионални преработки. Во тој проект се уклучени голем број на артисти, продуценти и професионалци во своите области на музиката од Австралија, Македонија и пошироко. На YouTube веќе е објавен првиот ковер со Велигденскиот сплет “На Велигден” – од Џокси и “Километри” – на Лозано.

Уживајте во оваа изведба се надевам дека ќе ви се допадне вам и на вашите гледачи и слушатели, па наскоро очекувајте нешто ново.