Во текот на следниот период, два влажни воздушни бранови ќе ја зафатат нашата територија и ќе условат врнежи од дожд и од снег.

Првиот влажен бран ќе не зафати во сабота доцна попладне и навечер, а истиот ќе продолжи и во текот на ноќта кон недела. Овој влажен воздушен бран ќе услови врнежи од дожд на ниските и снег на повисоките места и на планините каде ќе дојде до формирање на снежна покривка, додека таму каде што веќе ја има истата ќе дојде до нејзино зголемување.

BITOLA TOUR GUIDE / ПРЕВЗЕМЕТЕ ТУКА _____________________________________________________________________________________

Не се исклучува можноста снежната граница да се спушти и на надморска височина до околу па и нешто под 1000 м.н.в и тоа особено на запад, каде спаѓа нашата Битола и битолско и на северозапад.

Во недела врнежите ќе престанат накратко, додека веќе во текот на ноќта кон понеделник и во понеделник, под влијание на нов влажен бран ќе има нови врнежи од дожд на пониските и снег на повисоките места и на планините. Снежната граница повторно е можно да се спушти и до околу па и нешто под 1000 м.н.в.

Исто така во понеделник ќе има услови и за ретка појава на грмежи а во текот на ноќта, сабота кон недела ќе дува и умерен, повремено засилен северен ветер додека во понеделник најпрвин ќе биде од југозападен, а потоа од северозападен правец.

Максималните дневни температури во текот на овој период ќе се искачуваат во интервалот од 3 до 10 степени додека малку потопло ќе биде особено во сабота, кога температурите ќе се искачуваат во интервалот од 6 до 13 степени.

Минималните температури пак и понатаму во делови од државава ќе се спуштаат во негатива, односно под нулата.

Подготви: Славчо Попоски

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here