БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Со доаѓањето на Османлиите во Битола кон крајот на 14-ти и почетокот на 15-ти век тогашната православна црква Свети Никола е претворена во џамија попозната како Скршена џамија. Името го добила поради минарето кое постојано само од себе се рушело…

Таа претрпела големи штети од бомбардирањето на артилеријата во Првата светска војна и моментално на нејзино место се изградени зградите Грозд во Битола…

Фотографии испратени од Стефан Бошков

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here