15.6 C
Bitola
Saturday, May 28, 2022
Битола 075 224722 075 445740 Ресен 075 445426 Охрид 075 283156 Струга 075 283126 Прилеп 075 224774
Дома Стара Битола

Стара Битола

…некогашна Битола…Битола која ја нема…Конзулска Битола

Пикник во рекреативното одморалиште Сералти на Пелистер

    Во спомен на битолските евреи-Никогаш да не се повтори! После Солун, нашата Битолa или Монастир беше најголемиот еврејски центар на Балканот, град каде што тие...

Малку познати факти за Широк Сокак…

- Почетокот на Широк Сокак некогаш бил од кај судскиот мост (мостот кај Интифа) и поминувал покрај Саатот па Магнолија и каде што е...

Од архивите: Наскоро 500 апсорпциони фрижидери за домашна употреба во Битола

Битола. 3 април 1957 г. Фабриката за фрижидери и разладни уреди „Ѓорги Наумов" во Битола деновиве започна со редовно производство на апсорпционите фрижидери за домашна...

Битола во минатото

Бабам Битола, Битола стари фотографии, Градот на Конзулите и Тера ТВ заедно со вас и фотографии од Битола и битолчани во минатото. На следната...

Местата каде некогаш битолчани се разладуваа…

Д.Д.Такец "Перформансите на Широк Сокак"

Врвните битолски шнајдери од некогашниот “Елегант” во Битола

Битолчани беа врвни познати мајстори ѕвончари, тер­зи­и­, ср­ма­џи­и­, кон­ду­ра­џи­и­, опин­ча­ри­, ка­лај­џи­и­, зла­та­ри­, кујунџии, саатчии, бербери, опинчари, ковачи, чевлари, шнајдери и други околу 140 врсти...

Ела ќе дом...