4 C
Bitola
Saturday, February 22, 2020
Дома Битолчани

Битолчани

Битолчанецот кој од дете сам успеа и како рагбист и како...

Едно студено зимско утро далечната 1935 година деветгодишно момче заедно со неговиот вујко се доближија на вагон за коњи кој се движеше кон железничката...

Врвните битолски шнајдери од некогашниот “Елегант” во Битола

Битолчани беа врвни познати мајстори ѕвончари, тер­зи­и­, ср­ма­џи­и­, кон­ду­ра­џи­и­, опин­ча­ри­, ка­лај­џи­и­, зла­та­ри­, кујунџии, саатчии, бербери, опинчари, ковачи, чевлари, шнајдери и други околу 140 врсти...

Долгогодишна традиција на битолчанки: Гледање на кафе!

Гледањето на кафе е долгогодишна традиција на битолчани, особено на битолчанки. Дури понекогаш смислата на пиењето турско кафе ја давало она што следувало после...

Местата каде некогаш битолчани се разладуваа…

Д.Д.Такец "Перформансите на Широк Сокак"

Херојскиот подвиг на нашиот битолчанец

Битолчанецот Драги Џинич сега на возраст од 60тина години,некогаш во неговите луди,млади години на Пелистер искачил цистерна полна со нафта,на 2600 м. надморска височина,која...

Ела ќе дом...