Дома Битола Во Песните

Битола Во Песните

…Битола е опеана во над 500 народни и забавни песни кои и ден денес се пејат насекаде низ светот…

Битолчани мераклии…

Битолчани мераклии, битолчани, еј, ергени, на убави моми, бели,црвени, на убави моми, бели, црвени. Еј, битолчани, почекајте, по убави моми, памет губите. Битолчани мераклии, битолчани, еј ергени, по убаво вино, вино црвено, по...

БИТОЛА МОЈА…

... за Битола и битолчани

Сношти поминав, заминав, покрај битолските касарни…

​ Сношти поминав заминавпокрај битолските касарнибен сени северим, чок сени северимпокрај битолските касарни.Сите момчиња там' беасамо мој'то момче не бешебен сени северим, чок сени северимсамо...

Ако одам во Битола

Ако одам во Битола, ќе прошетам по Широк сокак. А на Дембел чаршија кафе ќе се напијам, младост мило ќе си спомињам. Еј, мори моме, како да речам, за Солуна,...

ШИРОК СОКАК

Хамидие Џамеси,Крал Петар,Цар Борис,Маршал Тито...