24 C
Bitola
Wednesday, July 15, 2020

бабам Битола

…се за Битола

Битола уште во 1935 г. имаше свој цивилен аеродром и редовна...

Аеродромот Логоварди е аеродром сместен на 9 км во близина на Битола. Почнал да работи во 1935 г. како цивилен аеродром, а денес е...

Градоначалник (видео)

https://youtu.be/61WRZ98QKpc Солза и смеа, Битола

Една песна се пееше дека се живее по битолските меани… Се...

Наутро станувам порано кога сакам во некое анче да каснам слатка чкембе-чорба. Јадам и се потсетувам на некогашната чкембарска Битола. Се потсетувам на...

(Видео) Ракометот е роден во Битола!

Со кратко видео да Ве потсетиме некогаш кога во Битола се играше европски ракомет, каде и започна европското првенство за првпат... Пелистер-Целје Пивоварна И коментарот кој...

Битолчани го бараат назад изгубениот дух на староградска Битола

Битола за време на Првата и Втората Светска Војна во повеќе налети била немилосрдно бомбардирана и гранатирана од непријателските авиони и топови. После нив...

Некогашната куќа на богатиот еврејски трговец Челебон Франко

Битола не би била тоа што е доколку не ги има едни од најубавите и најавтентични градби во Македонија. Градби кои се присутни тука...

Срушената црква св.Јован во дворот на битолската Богословија

 Црквата посветена на св. Јован Богослов во дворот на старата зграда на Богословијата постоела се до 1976 година, кога е срушена заради спроведувањето...

Битола во минатото

Бабам Битола,Битола стари фотографии, Градот на Конзулите и Тера ТВ секој понеделник, цела година по ред. Во соработка со повеќе битолчани меѓу кои ќе...

Прекрасна иницијатива на млади битолчани

На иницијатива од млади битолчани кои се дел од Ротаракт Клуб Битола Широк Сокак, кој е општествена организација на млади луѓе од 18 до...

Која е Еврејската Шакира со потекло од Битола?

Сара Ароести (1976) е ладино музичар од Менхетен, со еврејско потекло од Македонија. Таа застанува во првите редови на современата ладино музичка преродба, а...