15.6 C
Bitola
Thursday, July 29, 2021
Битола 075 224722 075 445740 Ресен 075 445426 Охрид 075 283156 Струга 075 283126 Прилеп 075 224774
Дома бабам Битола

бабам Битола

…се за Битола

Доживејте го Декември- боемски!

Со приближување на празниците дојде и вистинското време да резервирате место за вашите предновогодишни прослави! Доживејте го Декември - боемски, во градска кафеана Епинал која...

Црквата св.Недела во Битола

Се наоѓа на левата страна од северниот влез на Битола од страната на Прилеп. Изградена е во 1863 год. Претставува три бродна базилика. Има иконостас...

Базените кај Црвен Крст

Далечната 1935 гол. капалиште се подигна не во Драгорот, ами и над него, во месноста позната како Црвен Крст (денес Нискоградба). Биле подигнати два...

Џепането

Високо над градот Битола,некогаш тешко достапен простор за нас обичните граѓани, на само пет минути пеш над надалеку опеаните битолски касарни се наоѓаТурската Барутхана, Џепането. Една...

Кромберг и Шуберт со привремена канцеларија на Широк Сокак

„Поради сѐ поголемата заинтересираност и големиот број на прашања кои стигнуваат до компанијата КРОМБЕРГ & ШУБЕРТ МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ Битола, истата одлучи да отвори своја...

Лаки и неговите авантури: Зимска авантура на Антена

Сонце, сабота и слободни. Една комбинација која ретко се случува и не смее а да не се искористи на природа, на воздух, на снег....

Црква св.Архангел Михаил во Битола

Меѓу поголемите есенски празници што нашиот народ ги празнува со домашни служби е и празникот Собор на св. Архангел Михаил, меѓу народот попознат како...

Битолчанец е режисер на првата македонска филмска комедија

Далечната 1961 година е снимен филмот „Мирно лето“, кој е првиот игран филм од македонски режисер, а истовремено и првата македонска филмска комедија во...

Конечно и Јошката се предаде! Со среќа! (видео)

Конечно и Јошката се предаде. Избраничката Гордана Аспровска без двоумење рече "Да"... Предлогот за брак падна во Монако една од точките на нивното крстарење по...

Ела ќе дом...