БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Битола на преминот од 2020 во 2021 година . На почетокот од Широк Сокак ќе ве пречека екипа облечена во скафанфер , со маски и визири. “Добар ден господине, да измериме температура. Аха, ок. 36,5 степени, добри сте ко за на зима” , можете да продолжите доколку на семафорот има зелена бројка која означува дека сеуште не е достигнат дозволениот број од пешаци . Ако температурата Ви е над 36,5 Ве пакуваат во целофан и во возило дирек на Клиника. Грип, настинка и слично веќе подолго време не постојат . Сега имаме друга и поопасна вирус кој се ништи со антибактериски гел или сапун за раце .

Доколку сѐ е во ред поминувате низ големата рампа која прска средство за дезинфекција . Насекаде трепкачки реклами на кои ви се сигнализира да не глумите лудило и со маската да ги покриете устата и носот , да одржувате растојание, да миете раце, да не прајте здраво и да не се гушкате .

Популарното “Здраво брат” се заменува со гестикулација “Мхмм” оддалеку единствено ако носите некоја мајца на која е вашиот лик за препознавање или позади вие напишано вашето име и презиме од Фејсбук . Вашио Прекар се препорачува најпоќе . Се движите по патека од стрелки кои се залепени на самите плочки . И не газете на црните, тие сеуште не се безбедни . Времето Ви е ограничено бидејќи се наоѓате во опасна зона која може лесно да настане контаминација . Влегувате во големиот маркет за да ги испазарите потребните намирници доколку има зелено светло дека не е исполнет бројот. Тука повторно на самиот влез Ви се мери температура , миете раце и ставате гел за дезинфекција бидејќи многу од нас ќе го прицкат лебо дали е мек или е топол и слично . Имате 10 минути за пазарење . На излегување повторно миење раце и гел. Шо си е сигурно си е сигурно . Сето тоа влегува во сметката со 5 % ддв. Да не е претерано . На улица безбројни екипи кои Ве следат и пратат како ја носите маската . Дали ја пуштате на брада или ја носите на лакто . Многу од нив се преправени како во стари баби или дедовци со бастуни кои ќе Ве караат . Казните се ригорозни и веднаш се превзема санкција на лице место . Јавното здравје пред сѐ. Времето истекува . Со звучни и светлосни сигнали добивате инструкции дека имате уште половина час за да си одите дома кога започнува Локдауно (часо како во Австралија кога сѐ се затвора и никој не смеј да е надвор) . Велиш барем за едно кафенце имаш малце време .

Седнуваш во најблискио кафич а тука ти е брате како во Шведска , Австрија или Германија , се насмејано , размуабетено , цигарче кафенце , другарство невидено . Од топлината на битолчани не се фаќа ништо лошо , може само да Ви се продолжи животот . И во најлошите времиња во историјата на нашиот град Битола , бабам Битола , тука се живот живее , тука се јаде и пие . Ние битолчани немаме гајле , долги векови сме толчени во ропство , бомби од пријателски авиони , гранати со бојни отрови од сегашните “најдобри” пријатели кои ни ветуваат мед и млеко , дури и дифтиците во Драгоро ги перевме и преживејавме .

Времето поминува и морате да ја напуштите Широк Сокаковската Зона бр.1 Запад . Ве пречекува повторно рампа која ќе Ве дезинфекцира и се упатувате во вашиот дом шо побрзо пред да настапи Локдауно .

Здраствените служби од воздух имаат поддршка од дронови и хеликоптери кои со јаки сензори и термокамери ја следат целокупната состојба за носењето на маска и држење растојание . Формирана е специјална единица која ќе биде надлежна за броење на чевли од пред вратите на домовите . За повеќе од 4 пара (8 чевли или патики) ќе има известување до надлежните за да се изврши контрола . Секој кој ќе го пријави својот сосед дека има повеќе од 4 гости дома ќе добие парична награда и тоа половина од казната која ќе ја плати . После пријавата , пријавениот сосед ќе има дојава од кој е пријавен за и тој да внимава на него и шо поскоро да му врати . Ситуацијата се менува од време на време .

За Новогодинешната луда ноќ и оваа година оправдано ќе ги нема Силви Бенд . Ќе ни се обратат онлајн преку средствата за јавно информирање со желби за добро здравје и убав живот како во Шведска или останатите ЕУ демократии .

Улицата ИлиГденска уште се прај. 200-те раскопани метри на Партизанска се веднаш после неа.


Текстот е пародија на сето ова што ни се случува, без намера некој да навреди или омаловажи. Само за забава на пошироката народна маса.


Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here