Тимот на Руските емигранти во 1919 г. ја победи битолската Македонија со катастрофален резултат од 7:1. Натпреварот се играше на „чаиро“ кај фискутурниот дом. Играчите на „Македонија“ немаја топка и настапија по долги гаќи. За домашните играше и познатиот навијач на „Работник“ Томе Лазаревски- Шефот.

Од фондот на Коста Догу, Државен Архив Одделение Битола