Во предвечерието за големиот празник св.Никола 1937 г

Битолчанецот Ванчо, извор весник Политика 1937 г.

Ванчо бил познат битолски рибар кој сам ги фаќал краповите од Преспанското езеро и ги продавал во Битола. За краповите поголеми од десет килограми одел од врата до врата кај сиромашните граѓани на кои му земал по еден динар и му давал по едно ливче.

Кога ќе соберел сто динари одел во кафана каде правел лотарија и тој што го имал ливчето каде пиши “крап” тој бил добитникот.

На тој начин Ванчо најчесто ги продавал рибите за само еден динар…

Извор Политика ’37

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here