БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Во Саботата на 25 Јули 2020 год. беа промовирани двете нови книги од авторката Светлана Папачек во издание на здружението за наука култура и литература „Златно перо“ Битола.

Прекрасниот амбиент во Хотел Театар му даде посебен шмек на настанот.

Претседателката на Златно перо Олга Наумовска го отвори настанот со зборовите:

Почитувани пријатели, драги гости добро дојдовте на денешната промоција на двете брилијантни публикации, збирката раскази „Женски откровенија“ и новелата „Љубов и вера“

Со оглед на ситуацијата во која се наоѓаме од пандемијата на Ковид 19, не бевме во можност да поканиме повеќе гости со цел запазување на пропишаните мерки и прописи за претпазливост. Но, колку сме, толку сме. Ние како здружение за наука култура и литература „Златно перо“ Битола се занимаваме со наградни конкурси за деца и возрасни, издаваштво на книги, организирање на културни настани и хуманитарни активности. Овојпат во улога на издавач на две прекрасни публикации чиј автор е Светлана Папачек ,поет и писател. Која е Светлана Папачек?- повеќегодишен активист за женски права и родова еднаквост, повеќегодишен член на Здружението „Златно перо “ Битола и носител на наградата ,,Златно перо 2020 год.“, како и многу други награди и признанија, коавтор во повеќе меѓународни антологии и самостојни дела.

Промоторката Снежана Лазаревска рече: Зборовите на СВЕТЛАНА ПАПАЧЕК,ЌЕ СЕ СЛУШААТ И ОДЕКНУВААТ ОВАА ВЕЧЕР ДО НЕБОТО И НАЗАД И ВО СЕКОЈ ОД НАС ЌЕ СИ ОСТАВАТ ПАРЧЕ ОД СВОЈАТА ДУША,КОЈА ЌЕ СЕ СПЛОТИ СО НАШАТА.

,,Женски откровенија”

Постарите велат дека кога на свет доаѓа женско дете и стреите плачат.
Предвреме ја оплакуваат женската мака, бремето што треба да го носи на грб: дом, семејство, пород, смрт…
Детски плач, невин и бескрајно мил, чисти солзи, жал за утробата каде има топлина, заштита, храна и љубов. Излез во светот – злобен и полн со ѕверови во кожа на луѓе. Предизвик да живее и да се справува со товарот – Четирите прстена на откровението: Девица, Светица, Маченица и Вештица. Етапи кои една девојка или женa ја следат низ животниот пат.

,,Љубов и вера”

СТЕ СЕ ЗАПРАШАЛЕ ШТО Е ОНА ШТО НИ ГО СВЕТЛИ ПОСТОЕЊЕТО?! ТОА Е ОРЕОЛОТ!!! ОРЕОЛОТ ШТО СВЕТИ ВРЗ СЕКОЈ ОД НАС , СОЗДАДЕН ОД ЉУБОВ И ВЕРА,А ТИЕ ПАК,НЕГУВАНИ СЕ ОД НАДЕЖТА..

ДА ГИ ИМАМ СИТЕ ЗНАЕЊА ЗА СИТЕ РАБОТИ,А И ТАКА СИЛНА ВЕРА,ШТО И ПЛАНИНИ ДА ПОМЕСТУВАМ ,АКО ЉУБОВ НЕМАМ НИШТО НЕ СУМ… ”

За да заврши со зборовите

ЧИТАТЕЛУ.ТИ ШТО ,,ЉУБОВ И ВЕРА” ЌЕ ЈА ЗЕМЕШ ВО СВОИ РАЦЕ,ВЕРУВАМ ДЕКА И ВО ДУША ЌЕ ЈА ПРИМИШ…И ЌЕ СЕ СЕТИШ ДЕКА…”ЖИВОТОТ Е ПАТЕКА ПО КОЈА БОСИ ГАЗИМЕ… БОСИ СМЕ ЗАЧЕКОРИЛЕ ПО НЕА,ПРИ НАШЕТО РАЃАЊЕ-БОСИ И ЌЕ ЈА НАПУШТИМЕ КОГА БОГ ЌЕ РЕЧЕ… А ВО МЕЃУВРЕМЕ И ВО МЕЃУПРОСТОРОТ КОЈ ЗА СЕКОЈ ОД НАС Е ПОДАРЕН…СЛАВИ ЗА НИВ… ЗА ЉУБОВТА,ВЕРАТА И НАДЕЖТА-НИВНАТА СЕСТРА И ПОДДРШКА! ”ЈАС ЉУБАМ И ПОСТОЈАМ’.А ТИ,ПОСТОИШ ЛИ? ”

ОДГОВОРОТ Е ВО СЕКОЈ ОД НАС…

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here