Клубот Extreme BT со поддршка од Општина Битола за време на изминатиот викенд 19 и 20.09.2020 г . успешно го оддржа Осмото издание на Pelister Downhill Cup на Копанки Downhill Track.

Настанот беше спроведен според правилата нa Union Cycliste Internationale UCI, и по правилата на Македонската Велосипедска Федерација според сите COVID протоколи за заштита.

Натпреварувачите кои беа поделени во 4 категории : elite; junior; masters и hobby остварија импресивни резултати прикажани на табелата :

додека организаторот во соработка со спонзорите и партнерите на трката им поделија награди за најдобрите пет времиња од сите категории и тоа парични награди во денарска противредност за 1-во место 400 еу, 2-ро 200 еу, 3-то 100 еу, 4-то 70 еу и 5-то 50 еу.

Останатите резултати посебно по категорија се преставени на останатите табели:

Многу голема дружба, адреналин и уште едно, осмо по ред позитивно искуство за сите нас љубителите на планината и планинскиот велосипедизам. Горди сме што добиваме голема поддршка како од градот Битола така и од битолчани за кои веќе овој вид на спорт станува дел од секојдневниот живот и урбано живеење. ни изјави Мартин Цветановски, дел од организацијата и учесник на трката каде го освои 5-тото место во категоријата elite.

Првите пет на пиедесталот од категоријата elite, фото Далибор Митковски

Традицијата од успешно реализирани настани на Пелистер се продолжува по осми пат, битолчани знаат како да се искористи убавината на Баба Планина и патеките кои се идеални за овај вид на адреналински спорт. Секоја чест за оваа група на млади дечки кои знаат да направат несекојдневен настан по кој ќе биде препознатлива Битола.

А Пелистер исто како Битола, има уште многу да понуди…

Фотографии и повеќе галерии на нивната фејсбук фан страна Pelister Downhill Cup