БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Битолската компанија Melstech ја изработи првата апликација во виртуелна реалност (VR) за Археолошки локалитет во Македонија. Техничкото решение беше дел од проектот “Истражување на Римскиот град Стоби – Виртуелно Искуство” поддржан од Regional Cooperation Council – RCC и финансиран од Европската Унија.

Апликацијата ве враќа назад во минатото каде што можете да доживеете како се одвивал целиот настан кога тука на ова место имало гладијаторски борби. Направена е целосна 3Д реконструкција на театарот и сценската зграда во Стоби со што ќе научите и повеќе за архитектурата која ја имале Римјаните. а целото искуство е водено од гласот на актерот Васил Зафирчев. Софтверот во кој што е изработена е Unreal Engine 4.

Од 1ви Октомври Melstech започнува нов проект со поддршка од Фондот за Иновации и ќе ја изработува првата VR игра во Македонија – Codename: Urbanon која е базирана на книгата Урбанон: Тајните Документи од Марио Савоски.

Ни беше голема чест што нашата компанија беше вклучена во изработката на проектот и дека директно придонесуваме за зачувување на нашата култура и развој на туризмот во Македонија. Особено сме благодарни на Блинк 42-21 за довербата, и што имавме можност да го пренесеме нашето знаење и искуство преку ваков значаен проект.
Инаку за сите други заинтересирани коминтенти битолската Компанија Melstech може да помогне во поставување, менаџирање и изработување на техничкото решение (графика и девелопмент на самиот продукт) за новата VR (виртуелна реалност) технологија која е во голема експанзија и иднината на модерниот свет…ни пренесе Милан Петровски основач на Мelstech.

https://melstech.com/

https://www.facebook.com/melstechmk/

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here