ПЕКМЕЗ ПАЗАР

(Низ) Пекмез пазар штом поминам
Лиги ми течат.
А низ пенџер пак мирисам
Татлија печат.

Брашно и јајца матат со лајца
И после в тава.
Душа од радост меша за двајца,
Ореви стават.

Бакрдан нејќам јас
Сарма, суџук, качамак.
Ќе кажам еве пак,
Пекмез си сакам јас.

Од сабајле јадам тулумба, А за ручек јадам баклава, Штом се стемни јадам татлија, А за мезе шербет сркам јас…