Православната црква денес го празнува успението на Света Ана, мајката на Пресвета Богородица Марија.

По тој повод Христијаните од цела Македонија го посетуваат манастирскиот комплекс посветен на Света Ана во село Маловишта, Битола, кое е единствено во рамките на Националниот Парк Пелистер.