БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Препознавањето на асли градските Битолчани сега на денешно време би било многу тешко согледувајќи го фактот дека многу од нив ги нема,си заминаа или се измешани со многу други кои не се од Битола и се доселиле тука.
По легенди и кажувањата на старите битолчани асли Битолчанец или сегашен “Чкембар” можеш да препознаеш по неговите прсти од неговата рака.
Имено малиот прст на вистинскиот “Чкембар” му бил свиткан “на-внатре” исто како и на неговите предци кои на тој прст ги носеле “чкембината” од пазар кон дома… 🙂 🙂 🙂
По оваа легенда секој може сам да си провери дали е асли градски Битолчанец… 🙂

 

еден коментар

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here