БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Индустрискиот дел на Битола, Жито Битола заедно со силосите, некогашната фабрика Фринко за фрижидери, Битолската Пивара, Шеќерана кои не функционираат повеќе, Битолатекс, Ремонт, Транскоп во касните 70-ти и рани 80-ти беа фабриките кои го започнаа големиот подем на градот заради што Битола ја викаа и Њу Манчестер, според името на градот каде се развиваше големата индустрија, градот Манчестер во Англија. Фабриките успешно функционираа 10-20 години сѐ до менувањето на системот и транзицијата од социјализам во капитализам.

Како изгледаат денес, погледнете го следното видео…

Видео на Џоле Трајчевски

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here