БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Битолчанката Наде Геневска Брачиќ заедно со колешката Бранка Хајдиќ работат на селекција на носии од Македонија во Фондот на музејот во Дубровник.

Изложбата се планира да биде поставена во 2020 година. Во склоп на овој проект беше и отворањето на изложбата и предавањето за дејноста на браќата Манаки, гледано од друг агол, од значење за етнологијата и визуелната антропологија.

На 20 паноа се претставени фотографии од градското облекување во Битола и народните носии од Битолско Поле, Горните Битолски села, Демирхисарско и Смилево. Изложбата и предавањето беа проследени со снимки од браќата Манаки. Изложбата и предавањето беше одржано на 12-ти Септември 2018 г. во етнографскиот музеј “Рупа” во Дубровник.

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here