Ансамблите на КУД „Илинден“-Битола ги завршија подготовките и пробите за традиционалниот годишен концерт кој годинава е насловен „Градски приказни“.

На сцената во големата сала на НУ Центар за култура-Битола прво ќе настапат членовите на детските фолклорни ансамбли, а потоа и главниот фолклорен ансамбл, најави претседателот на КУД „Илинден“-Битола, Антонијо Димитровски, во пресрет на концертот закажан за утревечер во овој град.

-Повеќе од шест децении ние ги чуваме и негуваме културните вредности на битолската и македонската народна култура ширум светот. Не отстапуваме од традицијата и затоа утревечер над 350 членови на друштвото ќе учествуваат на годишниот концерт на кој ќе биде понудена старгоградска музика и игра со наслов „Градски приказни“, истакна Димитровски.

Според програмата, ансамблите на КУД „Илинден“-Битола ќе ги изведат ората „Буките“, „Левото“, „Патрунино“ и „Вај Вај“, чалгискиот оркестар „Румелија“ ќе настапи со песната „Крек Џоне Крек“, а низ посебна сценска адаптација ќе бидат презентирани „Охридски староградски игри“ и битолски песни и игри „На визита“.

-Во „КУД „Илинден“ со децении се гради и презентира програмски репертоар во кој се застапени и стручно подготвени за интерпретација традиционални вредности од македонското духовно и материјално културно наследство. Во нашето друштво илјадници млади луѓе го почувствувале здивот на традицијата, и затоа не е нескромно ако речам дека КУД „Илинден“ е изворот од кој се пие првата голтка љубов кон народната култура, посочи Димитровски.

Влезот за годишниот концерт на КУД „Илинден“-Битола е бесплатен

Сабота 22.12.2018 г. почеток во 19:30 ч….

mtm.mk