БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Во периодот околу Балканските војни, како резултат на репресијата на населението во Вардарска Македонија, стотици илјади бегалци се населват масовно во Бугарија. На почетокот на 1920-тите во Софија, од децата на овие бегалци од Македонија е основана Македонската младина организација „П.К. Јаворов“.
Во рамките на организацијата се создаваат три спортски клуба, кои развиваат главно фудбал – „Борис Дрангов“ (кварт Лозенец), „Пелистер“ (кварт Захарна
Фабрика) и „Љубомир Весов“ (кварт Орландовци).

Боите на екипите на Пелистер се црно-бели, клубот функционира по 1925 г. и најпознати фудбалери се браќата Никола и Крум Николови, Антон Антонов, браќата Асен, Миле и Кирил Вучидолови, Димитар Динев, браќата Ганчо и Крум Камчеви, Михаил Талев, браќата Панчо, Борис и Кирил Сипкови, Стефан Чопов и други. Никола Николов брзо ќе стане играч на Левски (Софија) и ќе запише 19 натпревари за репрезентацијата на Бугарија. Антон Антонов, Асен Вучидолов и Кирил Сипков подоцна исто така ќе играт во други силни клубови од Софија во 30-тите години.

Софискиот весник Македонија (1926-1934) дава информации за повеќето резултати на “пелистерци”:

Пелистер – Слава 8:1

Пелистер – Jaстреб 4:0

Пелистер – Македониjа 4:0

Пелистер – Хоментмен 4:3

Пелистер – Вардар 7:0

Пелистер – Кушев 2:0 и 1:3

Пелистер – Есперанто 0:3 и 4:2

Пелистер – Бежанец 1:0

Пелистер е мал клуб – не игра во државниот шампионат, но често патува до Бургас, каде игра натпревари против клубовите Устрем и Левски, како и против тимот на локалната македонска младинска организација. Во 1931 година браќата Сипкови и Антон Антонов се меѓу основачите на новиот клуб „Цар Иван Асен II“ во Софиjа, по што изгледа и дека Пелистер престанува со своjата активност.

Павел Белчев за Битола стари фотографии

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here