24.2 C
Bitola
Saturday, September 23, 2023
Битола 075 224722 075 445740 Ресен 075 445426 Охрид 075 283156 Струга 075 283126 Прилеп 075 224774
Дома Дали Знаете Дека

Дали Знаете Дека

…нешто интересно/занимливо/факти за Битола

Дали знаете дека ?! 

Според битолските археолози, најстара населба во средновековна Битола била Баирската.     Ова го потврдуваат и остатоците од катедралната црква (10-11 век) изградена во времето на цар...

Дали знаете дека?!

​Послем формирањето на првите планинарски и скијачки (смучарски) клубови во Битола, раните 30ти години од прошлиот век се организирале ски натпревари кои што траеле...

ДАЛИ ЗНАЕТЕ ДЕКА ?!

Занимливости и факти

ДАЛИ ЗНАЕТЕ ДЕКА ?!

...На нашата Баба планина под врвот Пелистер има 33 топоними (месности) со различно име,меѓу кои Печурка,Мала Ливада,Голема Ливада,На Лазо Вилата,Бегова Чешма,помалку познатите Балта,Кондру,Барџов Камен...

ДАЛИ ЗНАЕТЕ ДЕКА ?!

ЗАНИМЛИВОСТИ И ФАКТИ

ДАЛИ ЗНАЕТЕ ДЕКА ?!

Занимливости и факти

ДАЛИ ЗНАЕТЕ ДЕКА?!

Хотелот Гранд Америка во Битола е местото...

ДАЛИ ЗНАЕТЕ ДЕКА?!

Во Битола во крајот на 19 ти и почетокот на 20 ти век имало 3000 клавири за што ја викале и "Градот на клавирите".Поради...

Ела ќе дом...