5.5 C
Bitola
Sunday, January 24, 2021

бабам Битола

…се за Битола

Битолчанки vs Скопјанки

-Скопјанките имаат интересен акцент, додека битолчанките имаат интересен говор на тело. - Скопјанките имаат добар стил на облекување, додека пак битолчанките имаат топ фигури и...

“Излези мајко” Солза и смеа

https://youtu.be/8bPOzXwEoos Солза и смеа бенд "Излези мајко"

Малиот битолски генијалец (видео)

https://youtu.be/W1aI3zoQPWQ Извор Тера ТВ

Боза

Боза е многу интересен и освежувачки пијалок, која има свои корени назад кон Отоманската империја. Бозата е популарен ферментиран пијалок популаризиран во Турција, Бугарија,...

Обичајот за градски или селски Велигден започнувал во црквата св.Недела (видео)

Обичајот има длабоки корени уште од 16 век кога во градот почнало да се населува население од околните села. Градејќи ги куќите оставале широк...

Бела чешма го обелува маалскиот живот

 Во градот на конзулите и најопеан во Балканот, Битола, многу негови некогашни маалски доживувања исчезнаа, но населбата - маалата Бела Чешма се уште носталгично...

Битола во минатото

Бабам Битола, Битола стари фотографии, Градот на конзулите и Тера ТВ и денес, заеднички и понеделнички, празнично во вториот ден од Велигден Ви ја...

Битола за Велигден (галерија)

Битола за Велигден беше преполна. Во 12.00 ч. немаше маса слободна на цел Широк Сокак, црквите св.Богородица и св. Димитриј беа преполни. Секоја чест...

Зошто “Секој ден не е Велигден”?

Има една изрека кај битолчани каде што велат дека "Секој ден не е Велигден" ! ... Зошто е тоа така? Велигден е голем ден, нема поголем од...