БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Неодамна, од нашата болница, задоволни со две близначиња како принова, си замина семејството кое своето потомство го доби од највозрасната мајка сурогат. ИВФ тимот на Болница „Плодност“, прикажан на сликата, а предводен од прим. д-р Таше Трпчевски, за ова семејство кое живее надвор од границите на земјава, го направи, речиси невозможното.

Во конкретниот случај, 51-годишна жена како сурогат мајка роди две близначиња за нејзината ќерка во нашата болница. Ова е највозрасната сурогат мајка во земјава, која се нафати на ваков ризик за сопственото дете, зашто на ќерка ѝ поради болест уште на 16-годишна возраст ѝ била извадена матката и таа не била во состојба да остане бремена. Иако мајката веќе беше во менопауза, најпрво и беше вратен месечниот циклус, а потоа со програмата на донор јајни клетки и сурогат мајчинство, за нејзината ќерка донесе на свет две близначиња во 37-мата недела со елективен царски рез.

Ова е единствен случај на сурогат мајка на оваа возраст во нашата држава, иако болницата е горда на голем број необични случаи, како родилка на 52 години, или 49 годишна пациентка која останала бремена со донор јајце клетка.

Ваквите необични приказни стануваат речиси секојдневие, а се повеќе пациенти кои живеат надвор од нашите граници ги користат услугите на болницата.Оваа ретка постапка ја овозможи тимот за ин витро фертилизација (ИВФ) во Болница „Плодност“, предводен од прим. д-р Таше Трпчевски, д-р Христијан Трпчевски, ембриолозите Николче Огненовски, Горан Стефановски и м-р Стеван Матиќ, како и медицинските сестри Снешка Димитровиќ и Анета Дамчевска.

Ова е уште еден пример дека во Болница „Плодност“ и неможното станува возможно. Не се откажувајте од Вашите соништа, ззатоа што најдобриот ИВФ тим во регионот, ќе даде се од себе тие да станат реалност.

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here