Маглата што ја зафати Илавара во четвртокот наутро не беше пречка за одвраќање од спектакуларното шоу што беше 16-та годишна божиќна забава KidzWish за деца која се одржа во Илавара Австралија каде како учесници донатори беа и наши битолчани.

Околу 4300 деца се собраа во WIN Entertainment Center за забава и веселби за да го прослават доаѓањето на Божиќ и Божиќната песна. Возбудата беше поголема кога децата влегоа низ портите и ја наполнија целата сала.
Без разлика дали тоа беше нивниот прв или деветти пат, нивните насмевки го обоија лицето на секој посетител.

За повеќето детската Божиќна забава KidzWish е олицетворение на Божиќниот дух и ѕвезден почеток на сезоната.

„Тоа е добар начин да ги започнете Божиќните празници“, велат семејството на Декстер Хефернан од Кија Даунс.

За другите, тоа е еден настан во годината каде што семејствата можат да прослават посебни моменти заедно – награда за соочувањето со животните битки на годината и да излезат силни.

Родителите и децата кои се соочиле со долги болести, болнички посети и тешкотии тука барем еден ден можат да ги заборават своите проблеми кога стапнуваат во свет без грижа и забава.

„Да се има дете со попреченост значи дека сме ограничени и заради финансии и заради тоа што можеме да го направиме“, рекоа Jозеф Робинсон и неговото семејство од Кригила

Оваа забава служи како начин на кој сите семејства можат да се забавуваат, а децата можат да бидат само деца, без оглед на тоа низ што морале да поминат. За забавата голем придонес и удел имаа и нашите битолчани меѓу кои и Џим Ристевски кој ни ја прати оваа вест и фотографии.

Поздрав до сите од Битола.