Запознајте ја приказната за битолскиот чевлар кој ја напушти Македонија и речиси 70 години е омилен лик меѓу жителите на Портјо.

Иво Николоски, сега 90 -годишен, пристигна во Бразил на 20 -годишна возраст. Продавницата за чевли беше таа што му овозможи да го изгради целиот свој просперитет . Денес тој има 90 години. Кај жителите на населбата Портјо, во Куритиба, господинот Иво, како што е познат, е популарен по неговата продавница и работилница за чевли на Руа Курупаитис, број 2370. Од бразилскиот портал Бендот Б отидоа да ја запознаат приказната за човекот кој ја напушти Македонија, земја на Балканот во Југоисточна Европа, за да живее во Бразил точно 70 години до сега. Во спонтаниот разговор, тој се присети на неговиот животен пат и беше трогнат кога зборуваше за работата што, за многумина, е една од професиите што има „ризик од исчезнување“.

Заедно со своето семејство, Иво пристигна во Бразил 1952г. Според него, идејата била да се најде подобро место за живеење.
„Дојдов тука кога имав 20 години“ , започна тој. „Требаше да одиме во САД бидејќи таму беше полесно, но не успеавме и дојдовме во Бразил. Во тоа време имав поддршка од татко ми, брат ми, чичко ми, братучед ми и пријател “ , истакнува тој.

Пред Куритиба живеел и во Порто Алегре и Рио де Janeанеиро. Остатокот од семејството, сепак, отиде да живее во Канада – соседна земја до првично планираната дестинација. Тој бидејќи веќе работеше самостојно со неговиот занает, поправање и продажба на чевли, одлучи да остане во Бразил.

„Идејата беше да останам за кратко, но бидејќи му беше убаво тука, решив тука и да останам“ , додаде тој.

Производството на чевли, како што споменавме погоре, е за многумина ретка професија во денешно време. Сепак, таа му помогна во животот на Иво. Во 50 -тите години, како што се сеќава, пристигна во Бразил со само 1 долар во џебот и без да знае португалски.

Исто така, пред да стане чевлар, Иво работел во градежништвото и театарот. Во текот на годините тој воспостави свои корени во Бразил и изгради свое семејство. Денес вкупно има пет синови и една жена, потомци кои му помагаат во секојдневната работа.

„Прво нешто што научив да го правам со чевлите беше да ја правам нивната форма…“ , рече Иво кога му покажа дел од својата работна рутина на новинарот за време на интервјуто. „Така работев во фабрика на Руа Риакуело. Правев околу 300 парчиња месечно и така започнав тука “ , посочува тој.

Сега Иво работи во сопствена продавница за чевли лоцирана на Руа Курупаитис, во населбата Портјо. По напуштањето на фабриката, Иво вели дека работел ортак со човек, исто така имигрант, од Италија, пред да отвори сам, нешто што го прави и денес.

„Имам продавница за чевли. За еден Божиќ продадов околу 250 пара чевли одеднаш. Денес, фала му на Бога уште сум полн со работа“ , покажа тој околу продавницата за чевли и кога одговараше за бројот на клиенти што ги има. „Ние сме многу добро познати. Тие секогаш сакаат да ја знаат мојата приказна “ , продолжи тој.

Во врска со семејството, покрај децата, Иво вели дека има само една 87-годишна сестра, која моментално живее во Торонто, Канада. Со текот на годините, тој неколку пати се враќаше во Македонија, но срцето му остана во Бразил, како што и самиот истакна на крајот.

„Пристигнавме и започнавме со работа. Помогнав да се изградат зградата на Судот на правдата, Јавната библиотека, плоштадот Хомем Ну и Театро Гуара. Ако требаше да се сетам на сѐ, ќе треба да завршиме таму некаде на пладне “, шегувајќи се за неговиот пат. „Денес, многу сум му благодарен на Бразил и на Бога“ , заврши Иво во интервју за бразилскиот портал БРЕНД Б.