Во топ 6-те илустратори на друштвени игри во свето се најде и еден битолчанец. Ние малце ладила да му напрајме (три години се бркаме едно сличе од Битола и сато да ни напрај) решифме по битолска гратска линија да му маниме гугл транслејт и да го пофалиме (пу-пу да не го почудиме) со под еден услоф оваја титула дека нема да му се признае доколку на следните избори за Најуспешен битолчанец или Битолски бренд не добие плакета или статуетка. Му благодариме за користењето на старото и вистинско име од нашата библиска земја со кое во комуникацијата со свето не преставува во најубо светло заедно со нашио град Битола.

Честитки Тхе Мичо.

Ти благодариме!

Извадок од интервјуто со “Михајло Димитриевски ака Мичо

Поздравувајќи од Битола, Македонија, Михајло Димитриевски, познат на неговите обожаватели како “Мичо”, е еден од најпознатите и лесно препознатливи илустратори во индустријата. Неговото уметничко дело ги издвојува игрите како Shem Phillip’s North Sea Saga (Shipwrights of the North Sea, Raiders of the North Sea, and Explorers of the North Sea), Vital Lacerda ‘Dragon Keepers’, попозната како Valeria series (Valeria: Card Kingdoms, Quests of Valeria, and Villages of Valeria). Иако тој само ги илустрира игрите на одборот од 2014 година, тој веќе ја доби лојалноста и восхитот играчите низ целиот свет.

ММ: Здраво, г-дин Димитриевски. Умираме од радозналост, како го направивте вашиот прв почеток?

Михајло Димитриевски (Мичо): Па … среќа претпоставувам. Долго време работев како илустратор (мислам дека околу 20 години сега). Почнав како стрип-изведувач, влегов во полето за илустрација, потоа во полето на производство и пред неколку години во полето за цртање игри на одборот. Јас навистина не знаев дека такво нешто постоело на ова ниво додека не почнав да работам. Првата игра со која започнав беше Shipwrights of the North Sea” од Shem Philips. Тој ме контактира и му прифатив, а и неколку години подоцна … Цртам многу игри за одборот. И тоа е одлично ако можам да кажам (тоа се должи на фактот што ми се допаѓа да ги променам предметите што ги цртам).

ММ: Дали сте човек со пенкало и хартија, човек со боја и четки, или повеќе сакате да ја завршите работата на компјутер?

Мичо: Мојата работа е главно дигитална. На мојот сигурен Wacom Cintiq 12WX и Cintiq Companion 1. Јас го користам Photoshop 7. И со тоа мислам на “стариот” Фотошоп 7 … од како … Пред 15 години. Сум се навикнав на тоа, па не се мачам да го сменам.

ММ: Вашиот стил е многу уникатен. Нема ништо слично. Од сите работи што сте ги направиле, дали постои посебен изглед за вас?

Мичо: Сите тие се мои омилени парчиња. Тие се мои деца и ги сакам сите.

ММ: Опишете го вашиот стил за нас, ако сакате.

Мичо: Мојот стил е некаква мешавина меѓу карикатуристите-сплеткање-измазнување-измазнување. Не знам. Претпоставувам дека тоа е симпатично. Но, можев да се смирам на карикатура. Сакам карикатури. Да се биде во можност да нацртам газиолонски верзии на луѓе и суштества во сите можни облици и бои е одлично за мене.

ММ: И на крај, што откривте дека е најтежок аспект за создавање илустрации за индустријата на одборот?

Мичо: За мене, ги фаќаат сите рокови, ги исполнуваат очекувањата на издавачите и авторите и имаат некаква контрола врз општествениот живот – деца, семејство, пријатели. Работата во индустријата на игра на одборот е неверојатна, бидејќи во него има многу страшни луѓе, и автори и играчи, и навистина не сакам да ги разочарам сите од нив. Се надевам дека сум добар во тоа.

Цел текст он инглиш here