Битола е најевропскиот град во Македонија според странските авантуристи Budget Savvy Travelers. На нивниот блог покрај многуте објаснувања и места кои треба да ги посетите во нашиот град, како воведен дел имаат напишано:

„Битола беше една од нашите омилени станици на нашата турнеја низ Македонија. Таа има шармантна, мала градска атмосфера со паркови во сенка и главна улица со кафичи на која доминира мирисот на кафе. Од сите градови во Македонија, Битола се чувствува најевропски со својата романтична нео-класична архитектура од 19 век.

Познат како Градот на конзулите, тој е дом на дванаесет различни конзулати. Општо земено, тие се сместени во прекрасни згради кои се распостеленина главната улица на градот.

Овој водич и маршрута за патување во Битола, Македонија ќе сподели работи што треба да се прават, идеи за еднодневни патувања, ќе понуди совети за буџет и ќе обезбеди информации за контакт со локалното население што ќе ви помогне да го планирате вашиот следен одмор во овој неверојатен град…. завршуваат во нивниот вовед.“

Што да се прави и посети во Битола ТУКА