БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

“Една за мене, една за историјата” знаел често да каже Милтон пред да направи фотографија. Колку само бил во право зборува фактот што семејниот фонд на Браќата Манаки е најистражуваниот и најбараниот фонд во Битолскиот Архив. На овој ден по повод 57 годишнината од неговата смрт го споменуваме и го славиме како најголемиот и најживописниот хроничар на Битола и пошироко. Архивот како чувар на фотографското наследство на Манакиевци ја има честта и обврската да го чува, заштитува, но и да го промовира она што браќата го оставија како сведок за историјата на овој град.

Вечна слава!

Државен Архив на Република Македонија – Одделение Битола

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here