“Сакам…
Сакам еден најубав сарај на место од каде ќе ја гледам цееела Битола”…рече Бего од Снегово.
…И вистина мајсторите од Смилево сарај му направија.Сарај најубав и на најубото место…Цееела Битола како во дворо да си ја гледа…
“Колку треба да се плати”… праша Бего…
“Не треба ништо,Честити Бег…за Света работа пари не земаме” … му рекоја мајсторите и си заминаа…
И му го оставија убајо сарај на Бего да се восхитува и ужива во него…
Другио ден Бего слегувајќи од Снегово,гледајќи одалеку го виде сарајо дека е напраен во форма на крст и му текна за последниот збор на мајсторите…
Шубешлија му го поклонил на војската,во него таа,баруто да си го чува…
Сарајо на Бего од Снегово…

Е.Џ.

image

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here