Бабам Битола, Битола стари фотографии, Градот на Конзулите и Тера ТВ заедно со вас и понеделничката доза фотографии од Битола во минатото.

Овој споменик е еврејски симбол со 7 краци или Менора, е дело на битолчанката Марика Митревска-архитект која моментално живее во Америка, според идејата на Петар Пешка, по предлог и консултации со д-р Абраванел и Нико Сервини кој на 11 Март во 1958 г. за прв пат беше предаден во употреба. Како што можете да забележите во тоа време сеуште не беше изграден и десниот дел од Уредот кој денес го носи името на неговиот некогашен управник др.Хаим Абраванел.