Според првите анализи земјотресот е со епицентар на само 6 км од Лерин. Низ градот пред нивните домови и стамбени згради се забележуваат помали групи на битолчани кои ја прокоментираат јачината на вечерашниот земјотрес со таа на 1-ви септември во 90-тите.