Денес ти е дено, треба да частиш пе*ер еден…
Кај си пе*ер денес нема кај да бегаш!…
Статусите на фејсбук ќе бидат преполни со честитки за празнико, тагнувања на топлите браќа меѓу кои се “нашите” најмили другарчиња … 02.02 го водат како празник на топлите браќа. За овај ден во Битола има голема опуштеност. Тешко на тој шо ќе биде забележан дека има барем малце “црвено” на неговите алишта.
Бидејќи Битолата е многу мала ние си ги сакаме баш тие оргиналните, најголемите пе*ерчиња во душа. Сите тие мангупчиња, кои не си стојат збор и ќе те заебат баш тогаш кога најпоќе му требаш. Дали за пари или за корист, а по најново за ВЛАСТ. Извини брат, на неќење беше… Запали ламбата, ми се лизна, не те видоф дека ти беше… Знајш дека те сакам најмногу на свето… Ќе биди, без гајле срце мое (дури не ти влези до кочан)…
Тие се тие за нас стално шо ќе бидат битолските “пе*ерчиња”. Баш нив треба да им се обрне повеќе внимание и да им се посветат повеќе деној од годината, да не се чувствуваат како запоставени.

Инаку втори втори нема врска со официјалниот светски ден на пе*ерите. На 2 февруари 1950 година е основано друштвото Матачине, кое пропагирало дека луѓето кои го сакаат истиот пол се безопасни и корисни членови на друштвото, кои од нормалните луѓе се разликуваат по она што го работат во креветот.

Официјалниот ден на хомосексуалците е 27 јуни (брат среќен роденденО). На тој ден во 1969 година во Америка кренале бунт за да ги добијат своите права.
Ние да се посмејме и да си бркаме битолската традиција, нека е Честит Втори Втори на сите шо се осеќат како такви.