БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Ладино пејачката со битолски корени Сара Ароесте повторно се поврзува со својата татковина и нашиот град Битола преку нејзиниот нов албум насловен „Монастир“.

Сара Ароесте избра 10 песни кои го опишуваат животот на еврејскиот заедница од Монастир (Битола) пред Втората светска војна и одлучи да ги запише на нејзиниот албум Монастир, кој ќе биде објавен на 25 јуни 2021 година, поврзувајќи музичари пред сѐ од Македонија и Израел.

Од народни песни до романси и балади често инспирирани од средновековните епски приказни, и од вековни мелодии до оригинали, секоја песна на албумот има вековна приказна зад себе.

„Овој проект е кулминација на долгогодишно истражување и соработка со учесници од целиот свет“, вели Ароесте. „Откако настапив во Битола за прв пат во 2017 година, ме допре приемот на граѓаните кои беа толку желни да се запознаат со мене и мојата семејна историја. Бев крајно трогната, особено што ниеден Евреин не живеел во Монастир уште од Втората светска војна. Тогаш знаев дека морам да ја користам музиката, мојата најдобра форма на изразување, за да помогнам во зачувувањето на ова важно парче историја, што е основа на мојот сефардски идентитет “.

И така, се роди проектот „Монастир“.

Некои од песните се на македонски јазик и се однесуваат по име на Монастир (Битола) , како што е „Од Битола појдов“, кој заедно со израелскиот продуцент Шај Бахар, беше снимен со хор составен од македонски и израелски гласови.

Некои песни специфично го споменуваат еврејското соседство што некогаш постоело, како во „Едно време си бев ерген“, во кое македонец се обидува да преобрати една еврејска девојка да стане „православна“, песна што сигурно отвора прозорец кон културата на градот пред Втората светска војна, кога населението живееше рамо до рамо едни со други. На снимката се појавува и македонската музичка ѕвезда Сефедин Бајрамов, кој е роден и израснат во куќа што била во сопственост на Евреите од Битола пред холокаустот.

Нејзините планови се и да ја посети Битола што може поскоро каде ќе го промовира новото музичко издание.

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here