БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Со големо задоволство Ве известуваме дека градежните работи на чешмата кај Офицерски дом се завршени. Денес беше извршен увид на градежните работи и беше пуштена водата со што чешмата се враќа во функција. Ротари клубот Битола реализира еден значен проект за обнова на еден од симболите на градот.

На реконструкцијата и претходеше собирање на средства, изготвување на проект, добивање на конзерваторско одобрение,
склучување на договор со Општината Битола за донација и одредување на изведувач.

Ова е еден од поголемите проекти на РК Битола, а иницијативата за реализација на истиот започна при одбележувањето на 20 годишнината од возобнувањето на Ротари клубот Битола во 2018г. Финансиските средства се обезбедени од ротаријанците на РК Битола, пријатели на клубот, Сојузот на РК на Македонија, а свое учество имаа и Здружението на пензионери и неколку граѓани.

Значењето на проекот е повеќекратно. Освен материјалната страна и во фактот што се обединивме во афирмиација дел од богатото културно историско наследство на нашиот град – музеј, тоа треба да делува и поттикнувачки и кај други општествено одговорни фактори, организации и поединци и следење на нашиот пример за реализација на ваков и сличен вид на проекти кои само го потврдуваат значењето на Битола и вредностите кои таа ги има.

Инаку, оваа чешма е култно место и има посебно значење за голем број на битолчани.

Фотографии Петар Ставрев

еден коментар

  1. Cestitki do rotari drustvoto. Ova posebno mi pravi zadovolstvo. Roden sum i ziveev na 50 tina metri od cesmata vo moeto detstvo vo Bitola nemase grdski vodovod i naselenieto se snabduvase so voda za pienje od nkolkute cesmi rasporedeni niz gradot. Ali cesmata kaj oficerski bese najpoznata po vodata koja bese nosena od Neolica za potrbite na kasarnata a mislam deka del od taja voda preku Tumbe Kafe idese i do trite cesmi vo gradskiot park. Na Tmbe Kafe imase i mal rezervar kade se sobervase vodata. Samo taka napred mlada generacijo Bitola ke si go vrati sjajot od Bitola Baban Bitola opeana vo mnogu nostalgicni pesmi.
    Pozdrav
    Simeon Ivanovski

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here