🍀 Ореовка со мед – ликер од млади оревчиња
➡Ореовката е богата со јод и е добра за здравјето на штитната жлезда. Пијте по 1 чашка за ракија наутро на гладно, а потоа почекајте барем 30 минути до првиот оброк. Важно, ова не е замена за лек!
➡Втората половина на мај е супер за берење на мали зелени оревчиња, чија големина во тој период е слична на лешник или маслинка.
🛒 Состојки за 1 доза:
🔹40 зелени (млади) оревчиња
🔹300 мл мед (1/3 од тегла)
🔹1 литар лозова ракија.
Дополнително:
🔹ракавици
🔹големо пластично шише/голема стаклена тегла за складирање.
🗒Подготовка:
1️⃣Најпрво ставете раквици. Ако не ги заштитите, рацете ќе ви се обојат во кафеаво зеленкаста нијанса.
2️⃣Оревите измијте ги со вода, па пресечете ги на половинки и сместете ги во шишето или теглата, зависно што имате на располагање.
3️⃣Додајте го медот.
4️⃣На крај, додајте ја и ракијата и измешајте со пластична лажица или пак затворете го шишето и протресете го, за медот убаво да се стопи и распредели.
5️⃣Вака припремената ореовка со мед треба да стои на сонце најмалку 40 дена, а содржината треба да ја промешувате секојдневно. Пред послужување благо промешајте го шишето во кое сте ја складирале.
✅ Доколку оревчињата се поголеми, можете да направите отстапка во бројот, па наместо 40 да ставите неколку помалку. На пример, ако ставите 90-95 поголеми оревчиња и употребите една тегла мед, можете да додадете уште 3,5 до 4 литри лозова ракија. И во двата случаи ќе добиете добар резултат.
Мерак кој вреди, за уживање и за здравје! 😊 Ако го пробате рецептот тагнете ме или испратете ми порака.
👇 Чест ми е кога ве инспирирам, па за многу повеќе испробани рецепти и убави фотографии следете ме на:
Instagram: @katerina.
Facebook: Katerina Sambevska Spasenovska.
🍀 Зелени оревчиња во мед – еликсир корисен за здравјето
🔹10 зелени оревчиња
🔹250 мл мед.
Дополнително:
🔹стаклена тегла
🔹нож
🔹заштитни ракавици.
🗒 Постапка:
1️⃣Зелените оревчиња убаво измијте ги, а потоа ставете ги во стаклената тегла.
2️⃣Убаво затворете ја теглата и поставете ја на светло место, но не изложено на директна сончева светлина. Вака спакованиот микс од ореви и мед оставете го да стои 2 месеци на местото кое сте го избрале – под сенка.
3️⃣Еднаш неделно, отворете го капакот и промешајте. Тоа е со цел да влезе воздух кој ја поддржува ферментацијата.
🗒 Начин на чување и употреба – имате 2 опции:
➡Да ја процедите смесата и да ја користите течноста како сируп – по 1 лажица дневно, или
➡Да ја оставите смесата како што е целосно и да ја консумирате заедно со се оревчињата – 1 оревче на ден или 1 лажица од сирупот дневно.
Препорака плус од авторот:
Чест ми е кога ве инспирирам, па ако пробате пратете ми ваши слики или тагнете ме. 😊 Ако ве интересираат повеќе вакви рецепти, заследете ме на:
- Инстаграм – @katerina.shambevska или
- Фејсбук – Katerina Sambevska Spasenovska.