Реката Драгор со кафето кај Тополите -”Kafe Kavaklar a Monastir”. *Разгледница од 1906 година испратена од Битола за Смирна, Турција.

Ова кафе било многу популарно кај младите, а како најголем љубител и еден од честите гости бил Мустафа Кемал Ататурк. За битолчани местото е познато како Каваци.

Луксузни апартмани Робевски со посебна почит кон Ататурк

Луксузните апартмани Робевски кои се наоѓаат во центарот на градот на сам Широк Сокак имаат свој апартман во чест на Ататурк кој вреди да се посети и да се престојува. За повеќе кликнете на фотографијата…

*Разгледница на Димче Најдов од “Битола низ стари разгледници”