ИнтерВоркс од Битола доби национално признание од Министерството за економија и Координативното тело за општествена одговорност, како награда за проектот “Чист воздух-здрави деца” што го реализираа оваа пролет, во категоријата “Инвестирање во заедницата”

Clean Air – Healthy Children

Но, тие не застануваат овде, велат “Ова е само едно парче од сложувалката наречена корпоративна општествена одговорност на ИнтерВоркс, која сакаме комплетно да ја изградиме.”

Од нас секоја чест за превземените активности и голема почит кон сето тоа што го правите за здравиот развој на нашите деца. ВИ БЛАГОДАРИМЕ!

Краток извадок од споделениот линк и активноста во месец Март:

“Постојат многу студии кои покажуваат дека живеењето во здрава животна средина, особено чист воздух, длабоко влијае на физичкиот и когнитивниот развој на децата. Научниците го истакнаа ова одамна. Загадувањето на воздухот е една од главните причини за развојот на здравствените проблеми. Имаше многу обиди за решавање на ова прашање во светот, и многу активности и мерки се преземени за истото.

Кога станува збор за нашиот роден град, не е ништо ново што е еден од најзагадените во нашата земја. Штрајкови, маршеви, возење велосипед активности се некои од преземените мерки прилагодени за зголемување на свеста на луѓето за тоа. Најновата активност беше донацијата на прочистувачите на воздух што требаше да се инсталираат во детските градинки.

Оваа донаторска активност беше иницирана од екологот Петра Поп Ристова. Имајќи ги предвид горенаведените проблеми, таа одлучи да направи чекор и да направи мала, но важна промена и решивме да и помогнеме во тоа. InterWorks одлучи да донира 15 прочистувачи на воздух, а нашите вработени, заедно со нивните колеги од друга ИТ компанија Cylindo, купија уште еден дополнителен прочистувач на воздух. Горди сме на подготвеноста на нашите вработени да учествуваат во оваа активност.

Да се сумира, треба да има повеќе активности како оваа, бидејќи тоа е единствениот начин да се направат некои промени. Ние веруваме дека оваа акција ќе биде само еден мал чекор кон обезбедување дека нашите деца ќе дишат чист воздух барем во детските градинки каде што поминуваат една третина од денот.

Инвестирањето во нашите деца значи инвестирање во нашата иднина!”

Видео презентација од настанот во месец Март

ТУКА

п.с. Ова не е реклама, ниту платен оглас. Ова е од нас за вас. Од срце…