Празникот на светиот великомаченик Георгиј познат како Ѓурѓовден се празнува на 6 мај според новиот или на 23 април според стариот календар.Тој се смета за најголем пролетен празник што го празнува не само христијанското туку и целото население во Македонија што од друга страна значи дека во неговата основа е празнувањето на природата, на разбудувањето на вегетацијата и на животот воопшто.

Прослава во Битола за големиот празник Ѓурѓовден

Прослава во манастирот св.Ѓорги во Магарево

Самите стари фотографии се нем сведок за тоа како се одвиваа прославите во Битола и битолско.

На помош и за многу години да ни е!…