ФК Пелистер е фудбалски клуб од Битола. Клубот е формиран по ослободувањето во 1945 година, иако негови претходници во Битола егзистираат од 1924 година. Клупските бои на Пелистер се зелената и белата. Клубот игра на градскиот стадион Тумбе кафе. Навивачите на Пелистер се викаат „Чкембари“ кои се најстара навивачка група во Македонија .

 

 

Заедничка фотографија на Пелистер и Партизан пред пријателската утакмица во Битола, средината на 70тите
Екипите на Пелистер и Балкан на пријателска во почетокот на 80тите
Пелистер-Вардар 1989 г, воздушен дуел
Пелистер-Хајдук, Куп 1/8 финале резултат 2:2 1990 г.
Саша Ќириќ, голгетер на Пелистер
Пелистер-Партизан 1984 г.
Голманот Димитровски и Канатларовски
Драги Димитровски легендарниот голман на Пелистер
Пелистер пред утакмицата со Ц.Звезда 1982 г.
Пелистер-Ц.Звезда 1982 г.
Пелистер 83/84 екипа со многу бивши и идни асови
Пелистер 1989 г.
Пелистер во првата лига 91/92
Пелистер 1990/91 г.
Пелистер, прволигаш 1991/92
Заедничка фотографија на Пелистер и Вардар во 1991 г.
Пелистер-Звезда 1992 г. капитените Савичевич и Јовановски, судија Попов и госпоѓица Анета Томичич
Пелистер-Звезда 1992 г.
Саша Ќириќ, најјакиот топовски шут во Пелистер
Зоран Пауно, некогашен голман на Пелистер
Митко Стојковски
Драган Веселиновски
Пелистер-Звезда…Најдовски и Белодедич пред голот на Пелистер