Битолското еврејско семејство Нахмијас на фотографија од 1923 г.

Горниот ред, од лево кон десно –Стела, Матил, Аврам; долен ред, од лево кон десно –Рејчел (Рашел), Жак, Хаим.

Виктор Нахмиас, р. 1930 година, на фотографија посебно сликан 1942 година.

Куќата била изградена и во сопственост на Аврам Нахмијас во 1928 година. Горниот дел бил семеен дом на Нахмијас до 11 март 1943 година, кога сите Евреи од Монастир, Битола биле депортирани во Скопје, а потоа во логорот Треблинка. Сите, освен двајца членови на семејството Нахмијас, загинаа таму.

Нека овај прилог биде за нивно вечно сеќавање и благослов. Истотака ќе има и меморијална плакета од овие фотографии кои ќе бидат поставени од нивната блиска роднина Сара Ароесте во внатрешноста на куќата…