![Прсти да излижите: Еве како да направите макало на битолски начин Slide](http://babambitola.mk/wp-content/plugins/revslider/public/assets/assets/dummy.png.pagespeed.ce.KmN9PYJWc8.png)
![](http://babambitola.mk/wp-content/plugins/revslider/public/assets/assets/dummy.png.pagespeed.ce.KmN9PYJWc8.png)
![](http://babambitola.mk/wp-content/plugins/revslider/public/assets/assets/dummy.png.pagespeed.ce.KmN9PYJWc8.png)
Ние битолчани сме познати како големи гурмани и боеми. А обожаваме и лукче, па така и е создадено макалото од лук кое најчесто го комбинираме со утринската чорба, со скара и секаде каде можеме да си макниме со топло лепче. Овој рецепт е баш кафански и сигурно ќе ве бендиса.
![](https://www.babambitola.mk/wp-content/uploads/2018/07/img_20180726_1905182102550039.png)
Состојки
![](https://www.babambitola.mk/wp-content/uploads/2018/07/img_20180726_1905182102550039.png)
Состојки
1 главица лук
3 лажици сончогледово масло
3 лажици топла вода
1 чаша ладна вода
2 лажици киселина
2-3 лути пиперчиња
сол околу пола лажиче
магдонос
Исчистениот лук се толчи убаво во аван, се додава сол и маслото малку по малку и се толчи дур не се направи кашеста смеса.
Се додава топлата вода и се меша.
После се додава ладната вода и киселината и се промешува.
На крајот се додаваат лути пиперчиња и магдонос по желба.
Ова е посно макало, а по желба може да се додаде јогурт или млеко и така макалото ќе стане уште побело.
На здравје!