hdr_vivid

Денес се слави споменот на четириесетте војници од Севастија кои маченички загинале за христовата вера.

Инаку овој празник е празник на младите сопружници кои стапиле во брак годината пред Младенци, односно оние кои се венчале после 22 март претходната година.

Задолжителен обичај е младите кои се венчале годината пред Младенци, на овој ден да одат во црква и да ги запалат свеќите од венчавката за да се догорат.

Вечерта на Младенци најчесто во домот на младите доаѓаат гости да им посакаат среќа во бракот и желби за новороденче. Во некои случаи на тој ден се оди на гости и во семејствата кои имаат новороденче.

Фотографии од внатрешноста на Храмот св. 40 Маченици