hdr
БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

На 7-ми Август се празнува успение на Света Ана, мајката на Пресвета Богородица Марија. По тој повод христијаните од цела Македонија го посетуваат манастирскиот комплекс посветен на Света Ана во село Маловишта, Битола, кое е единствено во рамките на Националниот Парк Пелистер.

Манастирскиот комплекс се наоѓа на 1400 метри надморска височина, на околу 2 км оддалеченост од селото Маловишта, во густа букова шума. Комплексот може да угости голем број посетители со своите конаци, да ги „почести“ со чист планински воздух и ладна и свежа планинска вода од многубројните извори.

Постои верување поврзано со манастирот Света Ана кое вели дека манастирот има чудотворна моќ да дава пород за што и лично сме уверени од примерите кои ни се посочени вклучувајќи и фамилии од други вери и националности. Затоа брачните парови кои имаат проблеми со формирањето на семејство, на 6–ти наспроти 7–ми август треба да преспијат во просториите на црквата Света Ана. А таа ќе ги слушне и исполни нивните молитви и ќе ги успокои и израдува нивните души.

Мештаните истотака ги раскажуваат приказните за многу брачни парови кои немале деца, но по посетата на манастирот добиле пород и благодарни, секогаш доаѓале на славата на манастирот.

Во близина на манастирот има и лековита вода што извира од коренот на една бука и тука е од памтивек.

Посетете го манастирскиот комплекс Света Ана во Маловишта и почувствувајте го мирот што ќе завладее во вашите души.


Текстот е објавен ден порано за да се запази утрешниот датум 6-ти Август.

За многу години!

еден коментар

  1. Со договор и благослов од духовниот отец брачните двојки прво треба да почнат да живеат богоугоден живот, да постат ,непрекинато да се молат, да се исповедаат и покајат за гревовите , да се причестуваат па така подготвени со благослов да отспијат во манастирот и да се молат на Св Ана да го моли Бога да им подари рожба тек така ќе им бидат услишени молитвите

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here