БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Уште далечната 1924 година пред урнатините на некогашната Црвена касарна помеѓу Адолф Бартипан, Чех, наставник по гимнастика во Гимназијата и офицерот Чопи бил одржан шаховски натпревар со живи фигури. Со неговата камера настанот го забележале и фото документирале пионерите на Балканската кинематографија Браќата Манаки.

До ден денес видео документација од целиот настан не е пронајдена и се верува дека постоела но е уништена во подоцнежниот период.

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here