БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Високите Анди секогаш го привлекувале љубопитството на планинарите. Вљубениците во овој спорт освојување на некои од врвовите на Андите го сметале за несекојдневен подвиг, па затоа е разбирливо и интересирањето за најновата експедиција на овој јужноамерикански масив.

Меѓу петнаесетте планинари од Македонија, ќе се наоѓаат и тројца битолчани. Тоа се: Димитар Илиевски, Благојче Лазаревски и Ѓорѓи Костовски.

Организатор на овој потфат е Планинарскиот сојуз на Македонија, а „карванот“ ќе тргне на 6 јуни. Целата експедиција е предвидена да трае 40 дена.

Интересно е да се напомене дека „Битолатекс“ ќе учествува во помошта на планинарите со тоа што за сите ќе обезбеди облека и тоа панталони, блузи, џемпери поткошули и слично.

Битолски весник 1980-ти

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here